Založ si blog

Ako sa zmeniť alebo Keď liknavosť je prejavom slabosti

Kam sme sa to dostali po niekoľkých desiatkach rokov samostatnosti Slovenska ? Až takých rozhádaných a rozhašterených treba veru hľadať pod Slnkom, hoci aj iné štáty a národy často využívajú demokratické pravidlá tak, ako to kde-komu vyhovuje.

Pripomínajme si to aj v čase súčasných osláv 80. výročia SNP. V čom je jeho hlavný odkaz ?

Aj v týchto horúcich dňoch sa idú diať veci, ktoré nesvedčia o tom, že vieme spolu v dobrom nažívať a rešpektovať status quo. Poznajú tento pojem tisícky väčšinou mladých ľudí, ktorí demonštrujú, kričia, že do basy, plagátikmi a plagátmi zosmiešňujú demokraticky zvolených a menovaných predstaviteľov ?

Veru, ťažko sa píšu tieto príspevky. Aj skúseným novnárom. Nech sa akokokoľvek budete snažiť a chcete čerpať zo svojej dlhoročnej praxe, nedá sa vyhnúť tomu, že niekomu akoby nadŕžate. Raz Smeru, inokedy SNS a často „hladkáte“ aj progresívcov. Kedysi to bolo oveľa jednoduchšie. Barikády boli jasne vytýčené. Tu sme boli my, tam boli imperialisti. Kto sme dnes „my“ a kto je na druhej strane barikády ?

Nie sme všetci na jednej, trochu rozheganej loďke?

Počas redakčnej praxe jeden mladý elév zosmolil stĺpček s titulkom Kam kráčaš, Británia. Naivne sa tešil, ako to natrel tým kapitalistom a kolonialistom. Vedľa sediaci športový redaktor, ktorý brázdil svet, sa len zhovievavo usmieval. Až neskôr začínajúci žurnalista pochopil a platí to dodnes, že nič nie je len čierne a nič len biele.

Ako to nasmerovať na súčasnosť ? Šediny dovoľujú apelovať na všetkých a každého. Porovnajme sa s inými národmi s približne rovnakým počtom obyvateľov, napr. s Fínskom. Ako stavajú sochy vynikajúcim športovcom alebo umelcom. A nikdy ich nebúrajú. Celonárodné zomknutie v ťažkých časoch, ako sa prejavilo v známej vojne proti veľmocenskému susedovi alebo aj neskôr v čase pandémie, je príkladom múdrosti a vyspelosti. Aj úspešnosti. Že by sme boli oveľa hlúpejší ?

Preto tu je možno nešikovné, ale úprimné posolstvo, z hľadiska tých spomínaných šedín. Preboha, Slovensko, spamätajme sa, kým nie je neskoro. Ako sa to hovorí v tom vtipe, povstanie už bolo. Pochybujem, že tí, ktorí by vraj išli na barikády proti „nenávidenej“ moci, majú na to „gule“. Nech si to najprv vyskúšajú na Ukrajine.

Rešpektujme demokratické pravidlá. Máme na to parlament. Nič lepšie sa zatiaľ nevymyslelo. Nech opozícia radšej hovorí o tom, ako lepšie a múdrejšie by to bolo v jej réžii. Chytať sa slamiek a vyťahovať doslova hlúposti v podobe blšiek, len aby ukazovali na neschopnosť tých pri kormidle, je skôr trápne ako rozumné.

A vládna moc ? Vládnite, presne v súlade s Ústavou SR, zákonmi. Liknavosť, mnohí ľudia, aj skalní priaznivci, už začínajú chápať ako slabosť.

A to sa nevyplatí.

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Veronika, preboha, hamujte alebo Keby hlúposť nadnášala

09.09.2024

Hneď na úvod sa patrí naliať čistého vína. Ten titulok sa v prvej časti naozaj týka šéfky aktivitami mohutnej strany Za ľudí a poslankyne NR SR Veroniky Remišovej. Druhá časť rozhodne nie je adresná a len Pánboh vie, prečo pri písaní týchto riadkov prišiel na um geniálny Dietl, keď vložil Kopeckému do úst známu a dosahom všeobjímajúcu myšlienku. O hlúposti a [...]

Mali sme Gudiaka aj Šurana alebo Ešteže máme /dobrého/ prezidenta

08.09.2024

Po ére Jančkárovej a Makaru v nasledovanejšej politickej debatnej relácii O minút 12 sa s napätím čakalo, ako modifikovaná SRTV sa vysporiada s obsadením kresla moderátora. Hneď po prázdninách sa na obrazovke objavil redaktor Gudiak, lenže ohlasy divákov upozorňovali na markizácku minulosť a aj na jeho výkon sa zniesla spŕška kritiky. Túto poslednú nedeľu už Gudiaka [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 137
Celková čítanosť: 265535x
Priemerná čítanosť článkov: 1938x

Autor blogu

Kategórie