Založ si blog

Tak toto ňe alebo Ako zemeguľu /ne/ ryť rypákom

Dlho som uvažoval nad titulkom príspevku, ktorý sa má zaoberať viac ako vážnou témou. Napokon zišla na um smiešna situácia. Major Haluška vo filme Čierni baróni podnikol počas Vianoc nečakanú kontrolu v posádkovom „nápravnom zariadení“ a bol zhrozený z výsledku. Dozorný vojak spal opitý s hlavou na stole, v base šantil vojak s dievčaťom, keď usilovne praktizovali erotické experimenty a veliteľ roty jednoducho odišiel domov.

Legendárny major zvaný aj Terazky to zhodnotil zlovestnými slovami o rytí rypákmi. Najmä však deklamoval, že „tak toto ňe! “ A presne toto kategorické „nie“ mi dnes prišlo na um pri sledovaní debaty V politike na TA3.

Obídem komentovanie väčšiny súboja podpredsedu strany Smer SSD Roberta Kaliňáka a podpredsedu progresívcov Michala Trubana. Išlo najmä o odvolávanie Šimečku z funkcie v parlamente. Nech televízni diváci, ktorí si odskočili na hodinku od nedeľného obeda, si utvoria vlastný názor. Či ten-ktorý politik argumentoval naozaj faktami a druhý iba prázdnymi floskulami.

Alebo či naozaj nie je načase, aby televízie trvali na tom, že všetky zásadné tvrdenia smerujúce k miliónom občanom musia byť podložené dôkazmi. Inak treba hroziť stopkou pred kamerami. Už som písal a stále viac som presvedčený, že toto musí byť na súdoch, ale aj vo verejnom živote.

Veru, tliachania už bolo dosť. Horšie je, keď to táranie je podopreté aj zlými úmyslami alebo nenávisťou. A v krajnom prípade aj atentátmi.

Nemám zábrany pokritizovať Smer SSD, SNS alebo hociktorý ďalší politický subjekt. Pokiaľ by nedajbože z úst dnes debatujúceho Kaliňáka vyšlo očividné klamstvo, znosil by som ho až pod čiernu zem. Aj keď osobne si naňho rád spomínam. V Bardejovských kúpeľoch svojho času ochrankári nás odfotili v priateľskom kontakte. Je to príjemný človek… Počas celej novinárskej kariéry ma nik nedonútil spreneveriť sa svojmu poslaniu pri hľadaní pravdy a spravodlivosti, prečo teraz ?

Ak teda kritika a pranierovanie, musím to urobiť pri Trubanovi. Spojiť, hoci nepriamo, blížiace sa oslavy 80. výročia SNP s údajnou účasťou fašistov v súčasnej vláde, je viac ako nehoráznosť a na túto bezočivosť sa hodí Terazkyho hrozba. Truban vyslovil konkrétne meno a konkrétnu funkciu. V akom kontexte ? Možno všetci, ktorí sme absolvovali nejaké vzdelanie, sme sa stretli s definíciou fašistickej ideológie. Pochybujem, že prominentný progresívec o tom niečo vie.

Truban hrubo obvinil vicepremiéra Tomáša Tarabu. Vraj je fašista ! Až sa to zle počúvalo. Bez patričného zdôvodnenia, ktoré určite neexistuje. V mojich očiach napadnutý je slušným a inteligentným človekom. Opakom sú ľudia, ktorým nechýba inteligencia, ale slušnosť im sudičky nepridelili. Tí sú dokonca veľmi nebezpeční. A tých je u nás, ako sa ukazuje, viac ako dosť.

Obávam sa, že extrémne nevhodné a hlboko urážlivé vyjadrenia podpredsedu Progresívneho Slovenska Michala Trubana sa dočkajú adekvátnej reakcie. Možno už pri odvolávaní Trubanovho šéfa. To je nielen právo, ale aj povinnosť vládnej koalície.

Čo ešte viac by na toto všetko povedal major Haluška ?

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Veronika, preboha, hamujte alebo Keby hlúposť nadnášala

09.09.2024

Hneď na úvod sa patrí naliať čistého vína. Ten titulok sa v prvej časti naozaj týka šéfky aktivitami mohutnej strany Za ľudí a poslankyne NR SR Veroniky Remišovej. Druhá časť rozhodne nie je adresná a len Pánboh vie, prečo pri písaní týchto riadkov prišiel na um geniálny Dietl, keď vložil Kopeckému do úst známu a dosahom všeobjímajúcu myšlienku. O hlúposti a [...]

Mali sme Gudiaka aj Šurana alebo Ešteže máme /dobrého/ prezidenta

08.09.2024

Po ére Jančkárovej a Makaru v nasledovanejšej politickej debatnej relácii O minút 12 sa s napätím čakalo, ako modifikovaná SRTV sa vysporiada s obsadením kresla moderátora. Hneď po prázdninách sa na obrazovke objavil redaktor Gudiak, lenže ohlasy divákov upozorňovali na markizácku minulosť a aj na jeho výkon sa zniesla spŕška kritiky. Túto poslednú nedeľu už Gudiaka [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 137
Celková čítanosť: 265586x
Priemerná čítanosť článkov: 1939x

Autor blogu

Kategórie