Založ si blog

Z krpcov sme už vyrástli alebo Od noblesy ešte ďaleko

Po dlhom čase sa mi opäť dostala do rúk knižka Demokrati z pera Janka Jesenského. Možno sú aj takí, ktorí nikdy nečítali toto vynikajúce dielo o našej ani nie tak dávnej minulosti. Stojí za to prečítať si. Našli by sa aj odpovede, kto sú naši demokrati alebo nebodaj aj Demokrati. A veru, veľmi by sme potrebovali niekoho ako Jesenský, kto by našu súčasnú spoločnosť nemilosrdne obnažil, možno aj zbičoval a ukázal, že z krpcov sme už vyrástli, ale k noblese máme ešte veľmi ďaleko.

Toť nedávno som písal, že za každým tvrdením by mal stáť dôkaz. Tie úvodné myšlienky hádam ani nijaké dokazovanie nepotrebujú. Krpce ako druh ľudovej obuvi sa chápu v širších súvislostiach, pejoratívne aj ako zaostalosť a obmedzenosť. Toto má naša spoločnosť určite dávno za sebou, ale zdá sa, ako keby sme čosi preskočili a rovno vhupli do iného „levelu“, ako sa to dnes moderne hovorí.

Do noblesy ? Od zaostalosti, hrubosti k jemnému správaniu a ušľachtilosti ? Od obmedzenosti k inteligencii a uhladenosti ? Prosím vás, tomu azda nik neuverí. Príkladov je milión a nemá zmysel to vypočítavať.

Obzriem sa trochu do minulosti našich rodičov a starých rodičov. Ako to bolo na dedinách, kde žila väčšina obyvateľstva ? Bol starosta, učiteľ, farár prípadne notár. Autority ako hrom. Keď kňaz z kancľa vykričal, že Mara s Janom praktizuje techtle a možno aj mechtle… Mara sa červenala a dostala od otca remeňom, Jano pochopil, že najlepšie by bolo oženiť sa. Pán učiteľ ľuďom poradil, lebo vyznal sa aj hoci vo včelárstve. Starosta s notárom veci riešili tak, aby sa nešlo na súd, lebo človek mohol prísť o majetok a dokonca o gate.

Dnes je každý múdry a dokonca až premúdrelý. Kto je autoritou ? Na dedine takých nepoznať, v mestách takisto a čo hore na najvyšších poschodiach moci ? Horšie ako zle, keď niekto má čas a priestor vyrábať urážlivé transparenty. A odušu vrieskať. Deti ministrov aby sa báli chodiť na uliciach, predseda vlády chyboval, keď nemal ochrannú vestu, prezident je v očiach mnohých vinný, lebo je prezident. Nenormálna situácia.

Pozerám sa z okna na ulicu a vidím šialeného zakukleného motorkára, ktorý spolu s viacerými „pretekármi“ stovkou brázdi hlavnú ulicu. Je široká, asfaltová, od kostola až po cintorín dlhá asi dva kilometre. To sa jazdí… Bez výfuku a často len na zadnom kolese. Najlepšie večer alebo okolo polnoci. Dokonca dvaja viťúzi zrejme s pomocou hrdých oteckov vyrobili motorku z bicykla. Rapoce to tak, že to počuť od parku až po železničnú stanicu. To sú tri kilometre. Čaká sa len na tragédiu, lebo k motorkárom sa pridávajú aj motoristi v mercedesoch a bavorákoch. Počerní hádam dvadsiatnici sa nedajú zahanbiť.

Takže, takto si tu žijeme. Žiadne tridsiatky, ani chýru o tzv. ležiacom policajtovi. A živí policajti ? Vraj sú „až“ dve hliadky od Šale po Štúrovo. To však bude asi len zlomyseľnosť. Nedá sa s nimi počítať. Kým by prišli na miesto, „hrdinovia“ by už hajali v mamičkiných postieľkach.

Banálna záležitosť ? Ľudia sú však bezmocní. A čo je na tom najhoršie ? Dnes večer sa v nemalej obci Novozámockého okresu koná obecné zastupiteľstvo. Teda aj priestor na ponosy občanov. A tu by som sa stavil s hocikým, koľkí občania prídu. Ak by niekto tipoval, že viac ako jeden, možno by utrafil, ale skôr nikto. Načo ? ľudia sa pamätajú, že predošlý starosta vedel akurát spievať, hrať na harmonike a preskakovať vatry. A zosmiešňovať diskutujúcich.

Obec radšej nemenujem. Ešte aby ma podaktorí spoluobčania exkomunikovali…

Chcel som začať Edom Chmelárom a udalosťami okolo neho. A hľa, akosi som sa zahovoril. Hoci o noblese a autoritách som chcel písať, aj trochu písal, lenže ono si to žiada hlbší pohľad. Možno nabudúce.

Avšak zamýšľať sa o autorite ako o vážnosti istej osoby, úcte voči istej osobe, o schopnostiach pôsobiť na iných s cieľom niečom dosiahnuť, je načim rozmýšľať bez meškania. Na začiatok by stačilo. Táto soľ nad zlato veľmi chýba.

Aby sme sa úplne neprepadli. A Jesenský sa určite v hrobe obracia.

Kde sa podel „ten“ Edo Chmelár alebo Nebodaj od mantinelu k mantinelu ?

18.09.2024

Z dávnejších čias, keď som paberkoval, teda zbieral skúsenosti ako mladý začínajúci novinár, mi utkvelo v pamäti poučenie, že neradno sa doťahovať s pomocou „svojich“novín s inými novinármi v iných novinách alebo redakciách. Hoci sa to občas stalo, platila akási gentlemanská dohoda. Či aj v dnešných časoch, nie som si istý a tak mi zaťažko padlo [...]

Kto koho odvolal alebo Prečo médiá ohlupujú

17.09.2024

A máme za sebou odvolávanie podpredsedu parlamentu. Zatiaľ to nevyzerá tak, že by sa zatriasla zem, stačí veľká voda, ale to azda spolu nesúvisí. Skôr ide o to, čo sa o tom dozvedá verejnosť, ako o tom informujú médiá. Pri tej potope ťažko krivo obviňovať vládu, veď rovnaké, ba aj väčšie problémy majú susedné štáty. Moji mladší kolegovia v žurnalistickej [...]

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 139
Celková čítanosť: 269928x
Priemerná čítanosť článkov: 1942x

Autor blogu

Kategórie