Založ si blog

Prečo je mi ľúto moderátora Bielika alebo Trpezlivo hľadajme pravdu

Pred tuším 150 rokmi Mark Twain vyslovil múdrosť, že vraj čo je ťažšie, ľudí oklamať alebo ich presvedčiť, že boli oklamaní. Nedopátral som sa odpovede, aj keď svoj pohľad mám. Včera sa nedalo zaspať pri premýšľaní o Bielikovej relácii na TA3 a výsledkom je moja múdrosť. T. j. čo je ľahšie, implementovať ľuďom pravdu alebo ich presvedčiť o pravde.

Dosť bolo filozofovania a poďme k veci. Začnem tým, že som fascinovaný, koľko múdrosti je v našej spoločnosti, koľkých ľudí s geniálnym myslením vygeneroval vývoj malého národa pod Tatrami. Prišlo mi to na um po prelúsknutí dlhočizného príspevku v blogu Pravda od zrejme neznámeho autora s označením jozefbugar. Asi to nebude meno a priezvisko. Klobúk dolu. Naozaj by som odporúčal zlaté slová vytesať do kameňa alebo to zaradiť ako povinné čítanie na stredných školách.

Môj štýl písania je trošku iný, aj keď mi mnohí vyčítajú, že neviem kedy prestať. Uprednostňujem jednoduchšie a často aj nadľahčené úsudky, aby tomu každý rozumel a „nedočítal“ už po prvých odsekoch. Aby nevznikol problém presvedčiť o pravde.

A teraz naozaj k meritu veci. Mám starého priateľa. Šokoval ma tvrdošijným pohľadom na atentát a nemalo zmysel bez „krvavej“ hádky poukazovať na iné možnosti vysvetlenia tragédie. „Fico si to zavinil, veď tá sociálna situácia…A čo televízia, prokurátorov povyhadzoval“.

Zmohol som sa len na otázku, či stále číta Denník N a Pravdu, lebo viem, že jeho manželka výlučne pre „to“ každé ráno chodí do stánku. A čo pozerá ? Len Markízu, na iné nie je čas a ani záujem.

Nič nové pod Slnkom. Médiá viac, ako si myslíme, určujú naše osudy a to, čo máme v hlavách. Jednotlivci i spoločnosť. A, pravdaže, ľudia za médiami, aj tí, ktorí držia perá v rukách, či rozhodujú o tom, čo sa povie pred kamerami a aj ako sa to povie. Aj ľudia s kázňami v kostoloch. Pokiaľ si vypočujú hriešnika a určia trikrát zdravas a tiež toľko očenášov, čím je hriech odpustený, v poriadku, ale chýba konkrétna náprava. Ako podmienka odpustenia. V živote, aj politike. Ĺútosť ano, ale účinná !

Trochu na paškál, s dovolením, si dnes vezmem Petra Bielika z TA3. Naše novinárske úsečky sa nepretli. Osobne ho nepoznám. Počas pôsobenia v kancelárii prezidenta som vnímal jeho dnes už nebohú mamu. Veľmi distingvovaná, slušná a múdra dáma. Syna som sporadicky sledoval na obrazovke s pocitom, že to vie a nezaslúži si výhrady.

Ľutoval som ho pri známom nechutnom konflikte s Matovičom. Moderátor sa zmienil o sfalšovanej diplomovke a útok politika bol krajne neadekvátny. Vraj, chrapúň, dá sa podplácať a Igor sa neštítil ani verejne pošpiniť pamiatku Bielikovho otca.

Včera večer ma Peter Peter Bielik sklamal. Zjavne vykoľajený, že v prvej časti Grohling vlastne neodpovedal ani na jednu otázku, prekypoval aroganciou a dával najavo, že každý mu môže byť ukradnutý. „Zlatý“ Sulík…

Frustrovaný moderátor to, žiaľ, preniesol aj do druhej časti. Doslova a do písmena opakovane a vytrvalo nútil podpredsedu NR SR a podpredsedu strany SMER SD Blahu na tzv. sebareflexiu ťažko ranenej strany, ba dokonca priznanie viny, prípadne spoluviny na neuveriteľnom nie verbálnom, ale fyzickom zločine.

Tak takto nie, pán Bielik. Neskĺznite aj vy z istej úrovne, ktorú ste si trpezlivo budovali. Úlohou moderátora nie je určovať, kto je vinný. Na to sú iné orgány v rámci demokratických pravidiel. Moderátor má prijať informáciu a vyjadrené presvedčenie od diskutujúceho, spracovať si to, sformulovať otázku /priznávam, takto som niekde čítal/ a vygenerovať ďalšiu otázku.

Ak novinári chcú byť aktivistami a vychovávať spoločnosť vnucovaním svojich právd /kto im dal toto právo ?/ nepatria za kamery, nech si založia politickú stranu a idú do ringu. Čo im v tom bráni ?

Dúfam, že mladší kolega Bielik sa neurazí. Napokon, s kožou na trh chodíme všetci a je len na nás, či chceme klamať alebo presviedčať ľudí, že boli oklamaní, čo je ten lepší prípad. Alebo, či chceme len pravdu, aj keď zo subjektívnym pohľadom a presvedčiť ľudí, že toto je tá najobjektívnejšia pravda.

Bez nájdenia pravdy a katarzie sa nepohneme z miesta. Tak si to nekazme.

V tomto má dnešná koalícia úplnú pravdu.

A ak sa opozícia zjavne zĺakla a naznačuje, že bude iná, aspoň niečo, ale stačiť to nebude.

Zhovadilosť zhovadilých alebo Prečo toľká zloba v mediálnom priestore

18.06.2024

Ak administrátor nedajbože vymaže tento príspevok s ohľadom na neslušný titulok, budem to pokladať za nepriamy súhlas s tým, voči čomu ako bloger vytrvalo už dlho bojujem. Totiž, že o blogeroch, aj keď sa spravidla nepodpisujú občianskym menom a priezviskom, sa dá vystopovať všetko až po čísla topánok, anonymní komentátori pod príspevkami majú neoprávnenú výsadu. [...]

Prezident Pellegrini prišiel, videl – a zvíťazili sme !

17.06.2024

Kam to dnes pricestoval náš nový prezident Pellegrini ? Do Bruselu a teda do Belgicka ? Reprezentovať Slovensko pri rokovaniach o najdôležitejších funkciách v inštitúciách Európskej únie ? Je to tak a aj keď únia by mala fungovať na princípoch rovnosti, nik nepochybuje o tom, že tá rovnosť je iba platonická, napr. keď my máme pätnásť poslancov a iní aj mnohonásobne [...]

…a máme prezidenta alebo Kedy aj kardinála

15.06.2024

Pi príležitosti inaugurácie prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho mnohým občanom prišla na um myšlienka, prečo tak dlho po voľbách bolo treba čakať na výmenu v prezidentskom paláci. Viacerí komentátori to vysvetlili a zdá sa, že to viactýždňové obdobie je naozaj opodstatnené. Bez potreby ísť do podrobného zdôvodňovania azda si stačí suvedomiť, že nejde [...]

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

parlament, nrsr, NR SR,

Voľby by v júni vyhral Smer tesne pred Progresívnym Slovenskom

21.06.2024 17:29

Do parlamentu by sa dostalo sedem politických subjektov.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 219841x
Priemerná čítanosť článkov: 1912x

Autor blogu

Kategórie