Založ si blog

Hurá, premiér prežil, páchateľa sme „chytili“ alebo Čo ďalej, tak ako doteraz ?

Úctyhodný kolega Eduard Chmelár v dnešnom statuse sa priznal, parafrázujem, že po správe o atentáte na predsedu vlády Roberta Fica sa ho zmocnilo veľké znechutenie a nemal chuť písať. Aj ja som sa tak rozhodol.

Chmelár napokon zmenil názor a ako vždy, chvalabohu. Po takmer hodinovej ceste autobusom z Hurbanova do Nových Zámkov som aj zmenil postoj. Vzrušené debaty prostých ľudí si žiadajú dovetok. Nie každý sleduje médiá, sociálne siete, nie každý je naslovovzatý politológ, ale zdravý sedliacky rozum si treba vážiť.

A najmä jednoznačné, neskrývané rozhorčenie a odsúdenie brutálneho, hanebného, zbabelého skutku. Čin spáchal jednotlivec ? No veď hej, ak vyšetrovanie neprinesie iné závery. Ale čo ho k tomu viedlo ? Aká bola motivácia ? Hádam je pritvrdý názor robustného pána, ktorý vystúpil na zastávke v Nesvadoch, že „ak huckám besného psa proti susedovi, skončím v base. A nehuckal niekto, dokonca verejne, toho strelca ? To by sa malo vyšetriť…“

Musí sa to všetko dôsledne vyšetriť. Veď zábery premiéra, ako sa prekopŕcol pred očami davu a verejnosti, nie sú len ohrozením demokracie, ale trvalou traumou národa a štátu, hanbou a jazvou, ktorá rozhodne nie je len náhodným výčinom, lež výsledkom vybičovanej atmosféry. Za toto niekto nesie zodpovednosť. Či aj trestnoprávnu alebo „len“ politickú, nech mudrujú na to povolaní.

Poďme od autobusu k prezidentskému palácu. Úradujúca hlava štátu v prítomnosti zvoleného nástupcu sa dnes vyjadrila, že vysiela „signál porozumenia“. Áno, to treba privítať, lenže človeku vŕta v hlave otázka, na toto bolo treba čakať až do tragédie ? Nebolo treba vysielať podobné signály po parlamentných a prezidentských voľbách ? Nepredpovedal premiér už azda pred mesiacom tak trochu niečo, čo sa napokon stalo? A kedy naposledy prezidentka s „porozumením“ prijala v paláci predsedu vlády ?

A nemožno označiť za huckanie aj to, čo sa odohrávalo na námestiach, keď to najjemnejšie heslo bolo, že Fica basy ? A dnes sa aj tí, ktorí to na tribúnach mohli zastaviť, tvária pokorne a ľútostivo. Ale ani slovkom, že k vyústenie nenávisti mohlo prispieť aj hecovanie davu.

Je trochu zbytočné mudrovať nad chybami politikov, každý má na to svoje vysvetlenie, ale jedno poučenie z toho všetkého by malo vzísť. Je mi ľúto, že zaostrím na opozíciu. Nie až natoľko ako Harabin, ktorý navrhuje zakázať stranu progresívcov. Ale aj na ich adresu musím povedať, že opozičná politika by mala ísť cestou predkladania lepších riešení. Ohadzovanie koalície blatom k ničomu nevedie. Ani u nás doma a ani v európskom parlamente.

Malo by nás tešiť, že za Roberta Fica sa modlí aj americký prezident Biden s manželkou, Konferencia biskupov Slovenska ? Vďaka, najmä Bidenovi. Tak to má byť, veď sme ľudia. Ani Putin nezaváhal a označil Fica za „odvážneho a odhodlaného človeka“. Pravdaže, lekárske tímy, ktoré zachránili život vo vážnom ohrození, asi nemali čas sa modliť.

A teda, čo ďalej ? Našťastie, máme fungujúcu vládu, kompetenčný zákon a ústava riešia, verme, že len dočasnú absenciu premiéra, máme dokonca dvoch prezidentov, parlament bude po krátkej prestávke pokračovať v riadnej činnosti. Máme však aj strach medzi bežnými ľuďmi, ktorí sa netaja tým, že ich znepokojuje aj obyčajný let vrtuľníka.

Ak si po tom všetkom teraz nevstúpime všetci do seba a nezamyslíme sa, všetko môže byť stratené.

Príslušné orgány však musia konať, kde treba a ak treba. Mimochodom, predchodca generálneho prokurátora po vražde Kuciaka sľuboval peklo. Nebol ani len očistec…

Šurany a Bánov príkladom alebo Ako na Rely Monte Meder

07.09.2024

Niekto si povie, načo sa venovať lokálnym problémom, keď tých celospoločenských je nadostač. Jedna z najväčších investícií, ktorou má byť fabrika na výrobu elektrobatérií v blízkosti mesta Šurany a obce Bánov, sa dá chápať lokálne či regionálne, ale v skutočnosti to má oveľa širšie dimenzie. Ide totiž o to, čo s tým, ak miestne záujmy sa „bijú“ s [...]

Treba vypnúť internet a emaily alebo Pokoj s tebou, aj v parlamente

06.09.2024

Po správach z dnešného rána, že školy sú opäť v „bombovej“ pohotovosti a dokonca kresťanské heslo o pokoji a bratskej láske tiež dostalo na frak, keď policajti so psami prehľadávali z toho istého dôvodu košickú katedrálu, každému človeku muselo zatrnúť. A do toho vzápätí prišlo tak trochu /pochopiteľne/ bezradné vyjadrenie premiéra Roberta Fica po [...]

Škaredé jahody na torte alebo Treba to zastaviť

03.09.2024

Nebudem veľmi mudrovať. Jednak v tejto nebývalej horúčave sa človeku akosi nechce rozmýšľať a okrem toho možno na to ani nemám. Ak školení sudcovia majú problém pochopiť, prečo rozvod a svet nevie, prečo dva národy neďaleko od nás sa nevedia zmieriť, čo povedať o našej rozpoltenej spoločnosti, v ktorej žijeme, ak nemám sociologické vzdelanie ? A ani to by nestačilo. [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 133
Celková čítanosť: 257170x
Priemerná čítanosť článkov: 1934x

Autor blogu

Kategórie