Založ si blog

Rád mám mužných športov dej alebo Prečo už nechodím na hokej

Kedysi dávno to bol tuším František Dibarbora, jedna zo skutočných legiend nášho herectva, ktorý spieval, že :
rád mám mužných športov dej, preto chodím na hokej,
celým telom k mantinelom šiniem sa už o šiestej,
myseľ je zúrená, keď zaznie siréna,
hostia sa zmocňujú puku,
niekomu stískam ruku,
zdvihne sa tornádo, sudca je hovado…

… a ďalej sa už nepamätám. No nič, bolo to v podobnom duchu, trochu smiešne, sarkastické. Aj výchovné. Až na to označenie arbitra.

Ani v tých časoch sa hokej nehral v rukavičkách. Pamätám sa, že Kanaďania posielali na majstrovstvá sveta klubové celky. Kto si teraz spomenie na také Belleville Mc Farlands alebo iné druholigové „reprezentácie“ z krajiny javorového lista, ktoré nás vedeli vyprášiť. Až kým v USA a Kanade pochopili, že už aj my to vieme a museli zložiť repezentáciu, neskôr aj s profesionálmi.

Nehralo sa v rukavičkách… Našej hokejovej verejnosti a postihnutým hráčom s inkasovanými bodyčekmi od takého Dewsburyho sa dlho snívalo o tomto zlom mužovi s nevyberanými zákrokmi. A nešlo len o Kanaďanov a ich povestnej tvrdej hre. Aj Rusi mali obrov v obrane, spomeniem aspoň Ragulina, a svoje zakúsil napríklad aj Jozef Golonka. Ukázalo sa, že s ním a viacerými inými sa neskôr dalo priateliť. Však, Jožko ?

Ak teda som mal rád mužných športov dej, medzi ktoré patrí aj hokej, a naozaj nie som útlocitný, odpoviem na otázku, prečo už nemám rád tento zimný šport. Ak som spomenul Golonku, nikdy ho silnejší ruský hráč nezvalil na ľad a bez rukavíc tĺkol hlava nehlava. Ani opačne. Tvrdé zákroky áno, aj mantinely prašťali, ale že by sa niekto správal tak, že cieľom je doslova zlikvidovať súpera, zúrivo ho mlátiť holou päsťou do hlavy, to nebývalo, aj keď zámorské celky v tomto nemali čisté svedomie. Boli aj masové bitky, neskrývajme pravdu.

Už to vyzerá tak, že tí suroví bitkári na ľade by sa najradšej vrátili do doby kamennej, keď na počkanie bolo treba zabiť mamuta a potom s víťazným pokrikom schmatnúť ženu za vlasy a šup ho do jaskyne.

A čo rozhodcovia ? Totiž vtedy neboli, ale dnes sú. Nezaslúžili by si aj oni niekedy poriadny výprask ? Aby aj oni pocítili, aké to je, keď manželky kaličených hráčov vidia svojich „polobohov“ v ohrození života. Je smiešne a aj tragické, ako tí sudcovia nezainteresovane poskakujú okolo bijúcich sa hráčov. Keď nevedia, čo s tým, mali by zavolať kukláčov, aby zadržali zjavných páchateľov ohavných skutkov, aspoň aby ich umiestnili v cele policajného zadržania.

Ani futbal sa nehrá v rukavičkách, došlo aj k nahryznutiu ucha, ale bitie ležiaceho hráča do hlavy, až kým pomaly nezgegne, to nevídať. Aspoň zatiaľ. A rozhodcovia ? Spomínam si na vynikajúceho medzinárodného postranného rozhodcu MUDr. Slyška. Hoci postavou útly, vždy smelo vbehol medzi kohútov a často zabránil najhoršiemu.

Pokiaľ sa na štadiónoch v hokejových zápasoch bude uplatňovať úzus, že biť iného do hlavy až do úmoru, prípadne aj použiť ako zbraň hokejku, aby to viac bolelo, vlastne beztrestne možno, až kým nám niektorý hráč naozaj neumrie… A až potom sa začne uvažovať o naplnení skutkovej podstaty trestného činu ťažkého ublíženia na zdraví, prípadne pokusu o vraždu, nech si ten hokej nechajú. Ako toto totiž vplýva na mladú generáciu, ktorá si to ide vyskúšať na ulicu, radšej nehovoriť.

Čakajú nás od zajtra majstrovstvá sveta u susedov v Česku. Nikomu nič nevnucujem, ale z mojej strany bye, bye hokej. Aj keď nemám nič proti slušným ľuďom v každom športe. Len tá hlava, len tá hlava, povedal by major Terazky.

To radšej korida s toreadormi, ak sa niekde nevedia zbaviť tejto zvláštnej národnej tradície. Tam je jasné, o čo ide. A o čo ide v hokeji ?

Najmä však uprednostňujem tenis. Ešte som nevidel a nepočul, že hráč /a boli aj zurvalci/ by si trúfol mlátiť súpera svojou, prípadne aj jeho raketou.

Do hlavy…

Ako začať od seba alebo Byť premiérom – ani za nič na svete !

20.05.2024

Vo svojom najbližšom okolí sa stretávam s myšlienkou, že pri posudzovaní a komentovaní javov, napríklad aj zločinného atentátu na premiéra vlády Slovenskej republiky, najprv treba začať od seba. Inými slovami, ak niekomu hovorím o tom, aby nebolo tak, ako už bolo a ťažko nás to poznačilo, a ako treba všeličo zmeniť, mal by som v rámci toho začínania od seba zmeniť sa [...]

Mr. Fico má pravdu a vlastný názor alebo A čo za to ?

19.05.2024

Určite by nebolo dobré, keby v obrovskej záplave informácií, postojov, komentárov a vysvetlení o tragickej udalosti v Handlovej zapadlo to najpodstatnejšie – hrozba nespôsobilosti väčšiny z nás, pravdaže, najmä všetkých politikov, odhaliť úplnú pravdu o príčinách zločinu proti premiérovi, demokracii a Slovensku. A ďalej, je tu reálne nebezpečenstvo [...]

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

juraj c. strelec

Hamran: Uniknuté video s atentátnikom natočil príslušník úradu pre ochranu ústavných činiteľov a posunul ho nadriadeným

20.05.2024 14:06

Na videu útočník na obvodom oddelení polície a hovorí o svojom názore na politiku.

Netanjahu

Hlavný prokurátor medzinárodného súdu požiadal o zatykače na Netanjahua a lídrov Hamasu

20.05.2024 13:56

Hlavný prokurátor ICC oznámil, že požiadal o vydanie zatykačov na lídrov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a Izraela.

SR Prešov Demokrati snem Naď TK POX

Vytýčili prvé pojednávanie vo veci žaloby Jaroslava Naďa na Ľuboša Blahu

20.05.2024 13:46

Naď podal na Blahu žalobu za to, že ho pred vyše dvoma rokmi opakovane nazval vlastizradcom.

Rooseveltova nemocnica, Banská Bystrica

Rooseveltova nemocnica podpísala zmluvu so zhotoviteľom novej nemocnice

20.05.2024 13:06, aktualizované: 13:50

Hrubá stavba nemocnice má byť hotová v roku 2026, bude financovaná z plánu obnovy.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 100
Celková čítanosť: 190015x
Priemerná čítanosť článkov: 1900x

Autor blogu

Kategórie