Založ si blog

Susedov si nenavyberáš alebo Biť sa, či dohodnúť ?

Predstavte si pokojnú dedinu, ani nie sto kilometrov od Bratislavy, upravenú, spravidla čisté chodníky a cesty, pekný kaštieľ i anglický park. Nuž, nebýva sa zle a už na to prišli aj početní prisťahovalci z hlavného mesta, ktorí predali svoje panelákové byty za parádne peniaze a kúpili si domčeky aj so záhradami. A ešte im ostali nemalé finančné prostriedky na starobu.

Potiaľto je to v poriadku, ale tak ako vždy a všade, zaškrípaniu sa občas nedá vyhnúť. Mám na zreteli susedské vzťahy. Problém je vtedy, keď sa plamienok rozhorí a už sa to ťažko hasí. A tých dôvodov môže byť habadej. Od štekania psov na jednej strane, chovania viacerých mačiek na strane druhej, keď sa zatúlajú sliepky, ovocné stromy prevísajú cez ploty, jedni susedia sú hlučnejší ako sa patrí, a dalo by sa pokračovať.

Konkrétny prípad, ktorý uvediem, čosi pripomína. Susedia sa spravidla vyskytujú v panelákoch, na dedinách a mestách, ale aj národy a štáty susedia. Čo potom, keď to začne byť na jednej alebo druhej strane neznesiteľné, keď navyše, v prípade štátov, to čertovo kopýtko je aj v tom, že na území druhého štátu žijú občania iného štátu, a pod.

Vráťme sa k dedinským pomerom. Manželský pár v penzijnom veku si nevedel vynachváliť, ako dobre kúpili. Už len spokojne dožívať, prechádzať sa v nádhernom parku, zvykať si na nové pomery, ľudí okolo seba.

Tí susedia majú šiestich synov. A toho najmladšieho, ešte školáka, bolo treba umravniť, lebo do susedného dvora prehadzoval nielen loptu, ale aj odpadky. K zauchám nedošlo, ale čo nebolo, môže byť, lebo k istým zlomyseľnostiam sa pridali aj dvaja o čosi starší bratia.

A to čo je zatiaľ najhoršie, tí najstarší potomkovia suseda sú často viac ako hluční. Jeden má problémy s manželkou alebo ona s ním, ďalší pije a ešte ďalší si zvoláva kamarátov a do polnoci sa ešte ani raz nerozlúčili, skôr až nad ránom.

Je toho oveľa viac a nielenže sa už susedia nezdravia, ale navzájom si otvorene robia zle. Ak si niekto myslí, že to rieši obecný úrad alebo obecná polícia, máš ho vidieť. Veď ešte nikto nikoho neprizabil, ani neporanil a drobné patálie sa na dedinách vždy vyskytovali.

Lenže, donedávna spokojní penzisti už uvažujú o presťahovaní sa. My však nie sme Američania alebo Kanaďania , ktorí naložia majetok do karavánov a idú na druhý koniec štátu. Údajne, priemerne sedemkrát v živote. Nemáme na to ani mentálne, ani finančne.

Starý pán kedysi boxoval a vyhlasuje, že keď tí neprispôsobiví susedia /pozor, nie Rómovia/, nedajú pokoj, svoje práva si obháji. Mladí zurvalci len na to čakajú. Bojové línie sú už jasné a kto ustúpi na vopred pripravené pozície ešte jasné nie je.

Aké je východisko ? Tí penzisti musia mať v každej chvíli na zreteli, že susedia sú oveľa mocnejší a že použitie sily k ničomu nepovedie. Nebolo by lepšie sadnúť si spolu a na niečom sa dohodnúť? Lebo čakať na to, kým sa oheň rozhorí a vyšetrovatelia vznesú obvinenie, či obžalobu, že niekto /asi tí slabší/ na susedské spory doplatia ťažkými ujmami a tí druhí skončia vo väzení, určite nie je rozumné.

Obidve „bojujúce“ strany sú kresťanmi. Prečo nepozvať miestneho pána farára, ktorý by vysvetlil, ako to Pán myslel a ako by sa všetci mali zachovať, keď je zrejmé, že nik nie je celkom bez viny ?

Nie, nepíšem o Rusku a Ukrajine. Prisahám, že ten dedinský prípad je opísaný presne a verne, ale pripúšťam, že tá medzištátna a medzinárodná rovina sa priam natíska.

Žeby v tomto druhom širšom kontexte len ten farár chýbal ?

…a máme prezidenta alebo Kedy aj kardinála

15.06.2024

Pi príležitosti inaugurácie prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho mnohým občanom prišla na um myšlienka, prečo tak dlho po voľbách bolo treba čakať na výmenu v prezidentskom paláci. Viacerí komentátori to vysvetlili a zdá sa, že to viactýždňové obdobie je naozaj opodstatnené. Bez potreby ísť do podrobného zdôvodňovania azda si stačí suvedomiť, že nejde [...]

Osobnosti európskeho formátu alebo Poďme bojovať, porážať ?

10.06.2024

Novinári to majú dnes ťažké. Sú, ako sa hovorí, chudáci s mašľou. Mali by písať a hovoriť pravdu a nič nezatajovať. Nie je to ľahké. Bez potrebnej istoty sú aj na pohľad pevne zakotvení matadori ako Dibáková, Dírer či Kovačič, lenže ani ostatní. Ak majú pracovný pomer. Ono sa už nechodí každý pondelok na jeden ústredný výbor, kde dostávali [...]

Smer uspel aj bez Fica a kampane alebo S Ficom ešte silnejší

10.06.2024

Ako sa dalo očakávať, po voľbách sa vyrojilo množstvo analytikov, najmä tých, ktorí sa už dlho pred voľbami jasne zaradili na jednu stranu vnútropolitického súboja. Tých druhých je menej, dominuje politológ Chmelár a zopár jednotlivcov na sociálnych sieťach. Aký je hlavný poznatok ? Smer SSD uspel aj bez premiéra a kampane, čo bolo ovplyvnené tragickou udalosťou v [...]

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 214960x
Priemerná čítanosť článkov: 1902x

Autor blogu

Kategórie