Anonymne za demokraciu alebo Administrátori, spamätajte sa, prosím

10. marca 2024, milanjan7, Nezaradené

A opäť riskujem. Ak teraz trochu skritizujem včerajšiu výročnú správu platformy Rady Európy na ochranu žurnalistiky, ktorá tvrdí, že „zlým znamením pre slobodu médií na Slovensku je návrat Roberta Fica“, prihrávam na smeč smečke anonymov. Pod blogmi. Zjednodušene, nenadávať na Smer a Fica, je veru ťažký hriech. Ak len trochu škrtnem v dobrom o víťazovi volieb, mnohí sa správajú ako pohoniči s bičmi.

A podozrievajú, že sme bohatí. Na Súmračnej vraj dobre platia. Vyzývam, aby Smer uverejnil výplatné pásky nás, blogerov, aj keď si to zlízneme u manželiek, že utajujeme úžasné benefity…

Vrátim sa k tej platorme Rady Európy. Nenadŕžam Smeru a ani žiadnej politickej strane a ani to nepotrebujem robiť. O kariéru som dbal takpovediac pred sto rokmi a ani Fico, či Tomáš individuálne mi dôchodok nezvýšia.

Keby predmetný „európsky“ dokument sprosto ohováral hoci aj progresívcov, aj keď tých až tak veľmi nemusím, zareagujem rovnako. S využitím zdravého rozumu a pocitu spravodlivosti, či krivdy. A logiky.

Ak teda ten pamflet, lebo inak to nemožno nazvať, sa obul do Fica a jeho strany, spomínam si na legendárneho profesora na právnickej fakulte s priezviskom Blablo, ktorý nás učil práve tej zvláštnej a neochvejnej vede s názvom logika. Jeho učebnica je stále dostupná.

Ak som si z toho dačo zapamätal, tak sa pýtam, čo je zdravé, spravodlivé a logické a ako dôvod, keď sa tvrdí a šíri to akýsi MediaBrífing, že „koaliční politici odmietajú odpovedať na otázky vybraných médií“. Nuž dobre. A hneď poviem, že pri všetkej skromnosti som taký istý ako Fico a tiež by som neodpovedal na otázky vybraných médií. Sadnúť si oproti zjavne zaujatým, takej Krescankovej a Dibákovej, Kovačovičovi, Makarovi a pardon, nech sa neurazí aj Jančkárovej, že ju vynechávam z tejto hviezdnej zostavy, a Ilievovi, Dírerovi, s jeho podarenými trápnymi prológmi, napr. o ruskom / a prečo nie aj o slovenskom/ mužíkovi, to radšej ísť chytať ryby.

A čo, diváci televízii na Slovensku ? Sú mechom praštení a nevidia a nepočujú, že tie „vybrané médiá“, žiaľ aj verejnoprávne, sú tak zaujaté, že treba sa čudovať tým koaličníkom, ktorí ešte odpovedajú?

Na ďalšiu odpoveď, prečo koaličníci „neodpovedajú“, netreba chodiť ďaleko. Možno aj v tej platforme, ktorá vynašla koleso, si myslia, že preto, lebo sa boja. No, to máte vidieť pred kamerami takého Kaliňáka a ďalších, pri ktorých sú tí správni demokrati a liberáli sediaci oproti iba smiešnymi postavičkami. Krála na ťahu už len-len že nezrušili, lebo to ako keby hral Slovan Bratislava s Duklou Čiky /osada pri Palárikove/.

Tak, o čo teda ide ? Použijem analógiu s našimi blogmi, aj s tým v Pravde. Politici nemajú šancu byť anonymnými. Dávajú na klát svoju hlavu, meno, rodinu. Ak sa nechcú vystaviť verejnej šikane, radšej strávia čas užitočnejšie. Kto sa má zmeniť ? Oni alebo novinári ?

A čo my, blogeri ? Osobná skúsenosť. V poslednom čase sa mi darí, čítavosť je vysoká, snažím sa úprimne využiť svoje dlhoročné skúsenosti, možno aj vzdelanie. A čelím naozaj aj svorke anonymov, česť výnimkám, pod blogmi, kde možno napísať naozaj hocičo. Nie na blogoch, lebo pisateľ predsa len musí preukázať aspoň akú – takú schopnosť zosmoliť text, ktorý ak dokáže vyargumentovať, vypointovať, môže byť zaujímavý. Lenže to pod tým, znechutí každého. Nie snaha korektne debatovať, vymieňať si názory, ale nenávistne zahrabať až pod čiernu zem. To je méta, pekné, však ?

A tak sa obraciam na administrátorov všetkých blogov. Ak dôvodom a cieľom pre anonymizovanie blogov bolo posilňovanie odvahy a teda vraj aj demokracie a slobody slova, už je to do neba volajúca hlúposť. Zámerná anonymita je zvolená osobou z dôvodu zachovania súkromia /dobre, potom značkujme symbolmi, číslami na laktiach alebo maskami aj politikov/, alebo so zámerom „vyhnúť sa dôsledkom svojho konania“.

A tu sme pri koreni veci. Chce sa niekto vyhýbať dôsledkom slušného prospešného konania ? Určite nie, prečo by to robil ? Alebo preto, že chce utajiť zlobu a nenávisť ?

Niekto môže oprávnene povedať, veď aj ty, bloger milanjan7 alebo predtým exnovinár, si anonym. Nemusím byť, už od zajtra sa budem podpisovať. Tak ako aj počas totality, prečo nie v súčasnej, prepytujem, demokracii ? Ibaže, som za rovnoprávnosť a férovosť. Nech sa zruší anonymita diskutujúcich pod blogmi a je po probléme. Bude menej príspevkov ? Dá sa to prežiť. Niekedy je toho hnoja dosť nielen pred Strakovou akadémiou v Prahe.

Ak raz naši potomkovia budú hodnotiť našu súčasnú demokraciu, nech, preboha, nezistia, že jej úroveň rástla aj vďaka zákerným anonymom.

Nebudú si nás vážiť.