Na hrane už / asi/ za hranou alebo Čo tak vstúpiť do seba ?

8. marca 2024, milanjan7, Nezaradené

Ako to jasne vyznieva z titulku, chcem sa myšlienkovo ponoriť do donedávna pravidelnej štvrtkovej reláciie televízie Joj pod názvom Za hranou. Z krátkeho slovníka slovenského jazyk sa dozvedáme, že uvedený pojem má viacero významov, okrem miesta styku dvoch predmetov môže ísť napr. aj o niečo nešikovné, neuhladené, ťarbavé, spojené s pohybmi.

Tak alebo onak, ako rodený gentleman si to vysvetľujem tak, že snaživá moderátorka Krescanko Dibáková sa naozaj obetavo venuje styku dvoch, väčšinou politikov alebo političiek, ale rozhodne odmietam, že výsledkom je niečo nešikovné, či ťarbavé.

Toto si budú musieť ujasniť vo vedení Joj, lebo sa im určite nepodarí uhladiť blamáž pri otváraní nového a určite nie lacného štúdia určeného na vysielanie menovanej diskusnej relácie. Ak vám neprídu hostia, čo narobíte ? Musíte to zrušiť, a to v najnevhodnejšiej chvíli. Keď obyvateľstvo sa nevie dočkať večera, aby sledovalo súboj tých, ktorí nás chcú a budú reprezentovať, či už ako hlava štátu alebo na náročnej, aj keď parádne platenej stoličke v Bruseli.

Dibáková /Krescanková/ to nenechala len tak a okrem choroby jedného z diskutujúcich, čo mal byť dôvod zrušenia vysielania, priznala aj problém takpovediac zo širokého pohľadu. Vraj, je neuveriteľne ťažké vyskladať zostavu hostí tak, aby sa vôbec dalo vysielať, poťažkala si pani Jana. Upresnila, že toto platí už niekoľko týždňov. A priklincovala, že situácia je dlhodobo neudržateľná.

Bodka – a definitívna ? Uvidí sa až o niekoľko týždňov, pretože tá neochota hostí naozaj znamená, že ak sa „hrana“ vráti na svoje miesto, bude to až o niekoľko týždňov. Jednak máme pred sebou Veľkú noc, potom predvolebné moratóriá. Predstavte si, milí priaznivci Joj a Krescanko Dibákovej, že tú spomínanú neudržateľnú situáciu musí zachraňovať nedávno zosnulá Milka Zimková so svojimi koňmi na betóne. Možno siahnu aj po pokračovaní filmu.

Tak ešte raz gentlemanský prístup k neprehliadnuteľnej pani Jane. Je agilná, nedá sa vytlačiť za mantinel, vtedy bojuje ako levica, niekedy až príliš, myslí to dobre a možno ani nevie, že aj bežný televízny divák nemôže nepostrehnúť, že komusi nadŕža. No, koalícia to nebude.

Preto dobrá rada zadarmo. Aj iné televízie a iní moderátori, ktorým patrí svet a nemilosrdne ich vie usadiť azda len kandidát Harabin, by možno urýchlene mali vstúpiť do seba. Zamyslieť sa, že doba sa mení. A nikomu nenadŕžať.

Že by to postrehol každý, len nie moderátori ? To neznamená, že ak drukovali zo všetkých síl Matovičovi, Hegerovi, Mackovi /generálovi/ či Čaputovej, že už mali preveksľovať na Fica, Pellegriniho, Danka alebo ostatných, ktorí teraz pevne držia opraty.

Nie, ale mali by pochopiť svoju úlohu. Ak ide len o spravodajstvo, novinári majú len podávať správy, informovať. Ak komentovať, t. j. zaujímať stanoviská, tak len so znalosťou veci, korektne a objektívne. Ale nepretŕčať sa.

Ľudia nie sú hlúpi. Vedia, ako sa dá manipulovať a v čom sa mnohí u nás tvária ako majstri sveta. Niekedy stačí len slovíčko a všetko je ináč. Malý príklad – cítite ten obrovský rozdiel, ak sa povie veta, že Rusi tvrdia, že obytný dom nebombardovali, alebo ak sa povie, že Rusi tvrdia, že vraj obytný dom nebombardovali ? A takýchto fígľov je habadej.

Záver je jasný – bude pohromou pre médiá, keď budú prekračovať hrany, a to nemám na mysli len JOJ, a keď napokon nijaký hosť nepríde. Alebo ešte horšie, že nikto také manipulatívne televízie nebude sledovať.

Ešte je čas vstúpiť do seba, milí mladší kolegovia od pier a mikrofónov.