Prečo Fico „útočí“ na novinárov alebo Ako sa nedať vyprovokovať

28. februára 2024, milanjan7, Nezaradené

Začnem modelovou situáciou : Prešibaný advokát – a takých je väčšina – na pojednávaní v snahe zneistiť rozvádzajúcu sa odporkyňu, použije bežný trik. Položí otázku, či je pravda, že /už takmer bývalá manželka jeho mandanta/ asi pred mesiacom sa pokúsila v autobuse ukradnúť peňaženku.

Pridá ešte doplňujúcu otázku, čo s odcudzenými peniazmi urobila. Žena zahabká, zbledne a zozelenie, pošepky povie, že to nie je pravda. „Spravodlivý“ sudca – a takých je tiež väčšina – bez mihnutia oka zapíše, že odporkyňa krádež nepriznáva a na doplňujúcu otázku neodpovedala.

Ak sa súdne spisy archivujú povedzme 50 rokov, ešte po desiatkach rokov sa dá nahliadnuť a zistiť, ahá, to je tá, čo kradla v autobuse.

Odíďme od modelovej situácie a poďme do „žhavé současnosti“, čomu dobre bude rozumieť pražská redaktorka slovenskej verejnoprávnej RTVS pani Vitková. Náš platný Trestný poriadok výslovne zakazuje klásť tzv. kapciózne a sugestívne otázky svedkovi, t. j. také, v ktorých je už zakomponovaná odpoveď a zvádza opýtaného odpovedať žiadúcim spôsobom. Zjednodušene, ani prešibaný advokát sa nemôže pýtať svedkyne pri znásilnení, či páchateľ mal zelenú bundu a čiernu šiltovku, a pod. Otázka musí znieť, ako bol ten muž oblečený.

Netušil som, že do hlúpych fiškálskych finesov skĺznu aj podarení novinárski kolegovia. Slovensko- česká Viteková nie je žiadnou výnimkou v sérii protivládnych výpadov na Slovensku, ale tentoraz sa to nedalo prehliadnuť, lebo išlo o trapas na medzinárodnej úrovni. Nielen premiéra SR Roberta Fica sa milá Kateřina či Katarína snažila nachytať na „léčce“, ako hovorí László v Susedoch, ale smelo zaútočila aj na maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho národ.

A čo sa teda stalo ? Novinárka sa R. Fica s nevinnou tváričkou opýtala, či sa nebojí, že „svojim verejným vyjadrovaním zaženie Slovenskú republiku do rovnakej medzinárodnej izolácie, v akej je Maďarsko“. /Na toto musel ostro regaovať aj Orbán/.

Kto na koho útočil ? Fico na novinárske asi mentálne nedospelé žieňa ? Alebo to bolo naopak ? Keby som nevidel a nepočul, neuverím. Hlúposť od Vitkovej to asi nebola, lebo RTVS určite nefinancuje ľudí s malým IQ. Takže, čo to bolo ? Kto ju platí ?

Nebudem hodnotiť Ficovu odpoveď. Zachoval sa nanajvýš dôstojne, aj keď určite so zaťatými zubami. Len dopoviem, ako sa mohla správať tá „zlodejka“ z autobusu. Čo keby odpovedala zákernému advokátovi kladne, že ahá, niečo si spomínam, kradlo sa tam, a videla som aj vás, keď ste obchytkávali tú slečnu na zadnom sedadle. Absurdné ? Ani nie .

A čo keby premiér Fico zabudol na slušné vychovanie a na zreteľne zlomyseľnú dámu s mikrofónom v slovenskom majetku odpovedal, že ešte pred tým ako naformuluje myšlienku, len podotkne, že škoda, že ste vraj podozrivá z mravnostných deliktov, po slovensky ste sa naučili už takmer bezchybne a aj otázky nečítate z papiera. Alebo nejak podobne.

Preboha, kam sme sa to dostali ? Každý deň nejaká bomba, ktorá musí urážať každého občana. V parlamente takmer bitka dvoch prezidentských kandidátov a pľutie do tváre, z tých dvoch jeden asi nikdy neprestane, z „demokratických“ médií sa valí špina a úskoky často škriekajúcich moderátorov, a ešte nás čakajú predvolebné debaty.

Radšej keby sa ďalej debatovalo o tom znásilňovaní. Aspoň niekto by bol v permanentnom tranze a venoval sa iba tejto bohumilej téme.