Studená vojna proti vláde alebo Schizofrénia ako jediná cesta ?

16. februára 2024, milanjan7, Nezaradené

Keď niečo podpíšem, súhlasím a prijímam záväzok, s vedomím, že musím znášať prípadné následky. Ak znásilnená podpíše protokol o výsluchu na polícii, v ktorom sa jasne vyjadrí, že súhlasila s aktom /aj keď jej to nebolo milé/ a na druhý deň alebo o 15 rokov, to je jedno, zabehne dokonca na prokuratúru a podá trestné oznámenie o znásilnení, prokurátorom zabehne v krku a spadnú zo stoličky.

Ak prezidentka SR podpíše novelu trestného zákona, to nie je podpis nejakej Marky z trhoviska, ale závažný akt vrcholného štátneho predstaviteľa, s právnymi následkami. Aj obyčajná zmluva o dodávkach zeleniny spolu s podpisom obsahuje klauzulu o slobodnom, vážnom, určitom a zrozumiteľnom konaní, bez nátlaku. Bez toho zmluva nie je platná. Bude tomu rozumieť ústavný súd? Nepochybne.

Lenže, čo ak ústavný súd začne skúmať okolností vzťahu podpisu prezidentky a jej slobodnej vôle? To sa smiechu nezdržíme…

Čo si má však občan myslieť o konaní hlavy štátu, keď na jednej strane podpíše zákon, ktorý už predtým podpismi odobrili ďalší dvaja najvyšší štátni predstavitelia, t. j. predseda parlamentu a predseda vlády, odhlasovala väčšina v NR SR, pričom tá väčšina reprezentuje výsledok volieb.

Ukazuje sa, že tu už nejde o nejaký zákon, veď znásilnenie a podobné násilnosti, či doby premlčania nie sú niečo, z čoho sa najeme. Ide o prejav vojny, našťastie nie horúcej, ale studenej, medzi prezidentkou a opozíciou na jednej strane a vládou a väčšinou v parlamente. A to je hrôza.

Postup prezidentky republiky vyzerá ako neospravedlniteľná schizofrénia. Všetko sa dá zdôvodniť, dokonca aj „národná zbabelosť“, ale ak bývalá ministerka spravodlivosti, ktorá by o tom niečo mala vedieť, sa ihneď po vyhlásení z paláca poponáhľa národu prezradiť, že všetko je fajn, že ona o tom vníma presvedčenie /o veciach, ktoré nie sú pravdivé/, takže ďakujeme. Len treba dúfať, že jej sa spravodlivosť nebude vyhýbať, ale ona by mala utekať čo najďalej.

A čo my, občania ? Poviem otvorene – ak si prezidentka vyžiada priestor v televízii a obráti sa k milým občanom a občiankam, presne to isté by mal urobiť aj predseda vlády. Ešte dnes. Prezidentka kope už len pár týždňov a mesiacov, vláda len začína a má pred sebou roky. To len pre poriadok, kto zabuchne za sebou dvere a kto bude mať aj potom zodpovednosť za osudy národa a štátu.

Inak by to bol prejav slabosti.