Prečo prehrá koalícia, prečo nevyhrá Pellegrini alebo Budeme nielen zbabelí, ale aj hlúpi ?

16. februára 2024, milanjan7, Nezaradené

Jeden americký generál kedysi v čase kórejskej vojny povedal, že dajte mi dve vysielačky a nepotrebujem desať divízií. To je len parafráza, ale má naznačiť možnosti vojny na psychologickom poli. Potom stačilo rozdať miliónom ľudí tranzistorové rádiá a bolo vymaľované.

Je neuveriteľné, čo vie urobiť dobre premyslená propaganda s myslením celých národov, tak ako davová psychóza v preplnenom autobuse, či jednoduché skandované heslá na námestí. Aj majster Goebbels, ktorý aj po Stalingrade tvrdil a presvedčil inak veľmi vyspelý národ, že ide len o premyslený ústup na vopred pripravené pozície, by oči otváral. Ako to pokročilo v dnešnej dobe dosahu médií, internetu, umelej inteligencie , stoviek vedeckých ústavov na masové ovplyvňovanie vedomia.

A čo u nás ? Horšie ako zle – pre vládnu koalíciu a Pellegriniho. Nemalo by mi byť jedno ako osobe a občanovi, kto vyhrá alebo prehrá. Ako dlhoročný novinár sa nútim do nezaujatého pozorovania. Čo mi prekáža, je nepochopenie toho, že na Slovensku pokračuje nehanebný útok na podstatu zdravého rozumu. Poviem to zjednodušene – keď sa pozerám na obrazovku, kde sa prezentujú dvaja vysokí štátni predstavitelia, ako napr. Pellegrini a Šimečka, očakával by som krajnú zodpovednosť za vypovedané. Aj vo štvrtok na jojkovej Hrane.

Odbočím trochu k súdom. Viete, prečo súdne konania trvajú roky, dokonca aj viac ako desať rokov ? Lebo väčšina sudcov sa s občanmi len zabáva. Oni majú čas. Stále pretrváva prax, že môžete povedať, čo sa vám zachce, sudca to zapíše, dokonca sa to aj nahráva. Keby po každej vete, každom slove účastníka konania, sudca vyzval na predloženie dôkazu, všetko by bolo iné. Ak by povedzme navrhovateľ tvrdil, že tá krava bola čierna a odporca by fotografiami a svedkami preukázal, že bola biela, bolo by po vtákoch.

A to isté platí aj v oblasti masmédií. Ak Šimečka bez mihnutia oka povie, že „mafiánsky štát v rámci promafiánskeho balíčka púšťa na slobodu obrovské množstvo zločincov a teraz už vieme, že aj sexuálnych delikventov“, moderátorka s trochu dlhším nosom /nemyslím to fyzicky/ by mala okamžite žiadať dôkazy o tých hrôzach, čo už sú a čo nás čakajú.

Čo urobí ? Naopak, zaklincuje slová šéfa opozície, to je obľúbený trik aj Kresťanko aj Dibákovej/, /to jest, urobí z toho akoby Písmo sväté a Pellegriniho sa hneď pýta na niečo celkom iné. A on poslušne akceptuje túto rafinovanú hru. To Fico by Šimečku zmietol až pod stôl a minimálne zosmiešnil.

A už len perlička. Šimečka junior osvetlil „zbabelecké exsesy“ svojho otecka tým, že „na novinárov sa nemajú písať trestné oznámenia, môžu si písať, hovoriť…“. Hurá, už sa neviem dočkať, že Šimečka ako vládca zbabelého národa mi zabezpečí podmienky pokiaľ možno na tučné odškodné, lebo na mňa ako na novinára podal trestné oznámenia sudca, ktorý predtým vytuneloval miliardový podnik. Dvanásť rokov som bol obžalovaný. Vyhral som to až po Štrasburg, ale na odškodné ešte čakám.

Prečo si myslím, že koalícia prehrá a Pellegrini nebude prezidentom ? Tak po demokraticky ponechali masovú propagandu a agitáciu/ áno, je to pojem z čias komunistickej hrôzovlády/ v rukách tých, ktorí premyslene hovoria, tárajú, ohlupujú, keď treba, zneužijú aj najintímnejšie témy, už len čakám, čo sa vymyslí nabudúce. A prezidentka ako Žižka. Aj keď zle vidíme, aj keď je nás menej, poďme na nich.

Nebuďme ani zbabelí, ani hlúpi. Je prejavom slabosti, keď sa včas nepostavíme na odpor. Keď už sledujeme médiá a primitívno-rafinované debaty, prísne posudzujme každé slovo a vetu. Nemusíme byť odborníkmi v tejto oblasti, stačí zdravý rozum. Ak, kamarát, klameš, zavádzaš, oblbuješ, zneužívaš aj intimitu, bez toho, aby ťa vyzvali poskytnúť dôkaz, vo verejnoprávnom médiu poletí každý, kto to dovolí. V súkromnom ? Nie je múdre participovať, keď nebudú mať s kým a pre koho vysielať, tiež možno dostanú rozum.

Ono sa hovorí, že v ringu prehrá každý, kto na podpásové údery reaguje, nadnesene, iba modlením.

Nestojí to za zamyslenie ?